Silvestrovanja na prostem v krajih po Sloveniji (2018/19)



Novoletni večer je poseben večer, ki ga lahko preživimo na različne načine. Najbolj pogosto je v toplini domačega okolja, na različnih prizoriščih na prostem, v zdraviliščih, v evropskih mestih, v zimskih središčih ali v eksotičnih krajih. Najbolj priljubljeni kraji za silvestrovanje na prostem so Ljubljana, Bled, Kranj, Maribor, Koper in Piran.

Ljubljana

Ljubljana
Ljubljana je živahno in sodobno glavno mesto Slovenije, ki čez celo leto privablja številne domače in tuje obiskovalce. Silvestrovanje poteka v starem mestnem jedru, na območjih Kongresnega trga, Trga francoske revolucije, Pogačarjevega trga in Mestnega trga. Spored je ponavadi zelo raznovrsten in primeren za ljudi vseh starosti in okusov. Silvestrovanje za otroke poteka na Kongresnem trgu, kjer si otroci in njihovi starši lahko ogledajo glasbene nastope otrok, se razveselijo prihoda Dedka Mraza in pravljičnih junakov. Pestro dogajanje v decembru zaznamujejo tudi praznični sejem ob bregovih Ljubljanice, jaslice iz slame, ledena dežela, Čarobni gozd, lajnarji v tradicionalnih meščanskih nošah, nastopi pevskih zborčkov, tradicionalni božični koncert pred Magistratom, sprevodi Dedka Mraza in ulično gledališče.

Kranj

Kranj
Kranj je največje mesto na Gorenjskem. Je gospodarsko, izobraževalno, trgovsko, prometno in kulturno središče Gorenjske. Staro mestno jedro je bilo leta 1983 razglašeno za kulturni in zgodovinski spomenik. Silvestrovanje na prostem poteka na Glavnem trgu, v samem središču mesta, kjer se obiskovalci ob glasbeni spremljavi lahko zabavajo do jutranjih ur. Vodnjak na trgu se spremeni v čudovito novoletno jelko.

Bled

Bled
Bled je eno najlepših alpskih letovišč, ki privablja obiskovalce z Blejskim jezerom, Blejskim otokom s cerkvico in Blejskim gradom. Silvestrovanje na prostem poteka na Jezerski promenadi, kjer obiskovalce zabava glasbena skupina za vse okuse. Na promenadi v popoldanskem času poteka tudi silvestrovanje za otroke, ki se mu pridružijo tudi različni pravljični junaki in Dedek Mraz z darili za vse otroke.

Maribor

Maribor
Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji. Silvestrovanje na prostem poteka v starem mestnem jedru, na največjem slovenskem trgu, Trgu Leona Štuklja. Trg je bil slovesno odprt leta 2011 in je prizorišče številnih mariborskih prireditev. Za odlično zabavo na zelo obiskanem silvestrovanju vsako leto poskrbijo najboljše glasbene skupine in pevci. Poleg tega je silvestrovanje v Mariboru poznano kot javno silvestovanje z najdaljšo tradicijo v celotni Sloveniji.

Piran

Piran
Piran je slikovito obmorsko istrsko mesto, ki leži na samem rtu Piranskega polotoka. Tartinijev trg je središče Pirana in največji trg. Ime je dobil po slavnem piranskem skladatelju in violinistu Giuseppeju Tartiniju. Nekdaj je bil trg mandrač in pristanišče za ribiške čolne in jadrnice. Silvestrovanje v čudovitem romantičnem okolju običajno poteka od desete ure zvečer v družbi pevskih skupin ali pevcev. Obiskovalci se lahko zabavajo vse do poznih jutranjih ur.

Koper

Koper
Koper je največje mesto ob slovenski obali Istre in pomembna luka, odlikuje pa ga tudi arhitekturno bogato staro mestno jedro. Silvestrovanje na prostem poteka v Taverni, na Carpacciovem trgu. Taverna je nekdanje skladišče soli, ki se je imenovalo tudi skladišče svetega Marka. Danes je prizorišče za koprske prireditve in slavja. Obiskovalce zabavajo različne pevske skupine. Magični ognjemet nebo razsvetli točno ob polnoči. Silvestrovanje za otroke prav tako poteka v Taverni, kjer najmlajše razveseli prihod dedka Mraza in glasbeni koncert.

Vsi članki