Saturday, 02. April, 2016

Blog: KRAJI - Slovenija

Ljubljana - Ciril-Metodov trg, Vodnikov trg, Krekov trg, Pogačarjev trg



Rojstna hiša Valvasorja
Ker je počasi začelo zmanjkovati fotografij, je bila potrebna nova doza Ljubljane. Zdaj so bili na vrsti trgi okrog stolnice sv. Nikolaja. Še prej pa sem naredil fotografijo obeležja, ki je na rojstni hiši Valvasorja. Zadnjič sem ga namreč spregledal.
Ciril-Metodov trg

Ciril-Metodov trg

Codellijev kanonikat
Od Mestnega trga, kjer sva prejšnjič končala, sva se napotila na lep Ciril-Metodov trg in pofotografirala bolj kot ne vse stavbe. Še posebej zanimiva deluje Codellijev kanonikat z vogalnim pomolom. Seveda je tu še Nadškofijski dvorec, gostilna Sokol, pa nekdanja gostilna Pri kolovratu ...
Stolnica sv. Nikolaja

Stolnica sv. Nikolaja

Stolnica sv. Nikolaja - Slovenska vrata
Ker pa meji na Ciril-Metodov trg tudi ljubljanska stolnica sem zavil tudi vanjo. Priznam, da bi se za notranjost moral bolj pripraviti, tako da se ob priliki še oglasim. Čas pa si je potrebno vzeti tudi za glavna vrata, poimenovana slovenska vrata, ker predstavljajo slovensko zgodovino. Res vredna ogleda, pri čemer se je dobro pred ogledom pripraviti.
Vodnikov trg

Vodnikov trg

Lutkovno gledališče Ljubljana
Za Ciril-Metodovim trgom sledi Vodnikov trg, kjer kar malo sameva spomenik Valentinu Vodniku, od kar za seboj nima več šole. Se pa zato tam zaradi tržnice ves čas nekaj dogaja. Čisto zraven Vodnikovega trga je Krekov trg, kjer izstopa Lutkovno gledališče Ljubljana. V sami bližini pa se nahaja tudi spodnja postaja vzpenjače na Ljubljanski grad in pa tudi eden od dveh še vsaj deloma ohranjenih srednjeveških stolpov nekdanjega mestnega obzidja.
Plečnikove tržnice

Plečnikove tržnice

Pogačarjev trg
Po ogledu Krekovega in Vodnikovega trga sva nadaljevala proti Pogačarjevem trgu. V sami bližini stolnice se nahaja spominska plošča Adamiču in Lundru, ki sta tam tragično končala pod streli vojakov. Kogar zanima vsaj malo našo zgodovina, priporočam, da preberete njuno zgodbo, ki je bila zelo dobro napisana na rtvslo. Vse od Zmajskega mostu do Tromostovja pa so Plečnikove tržnice, tako da jih težko zgrešiš. Še posebej lepo delujejo z nasprotnega brega reke Ljubljanice.

Vsi članki